Przemysł spożywczy

Kluczową kwestią dla przemysłu spożywczego jest jakość i bezpieczeństwo produktu. Wpływ na nią mają zarówno warunki prowadzenia procesu jak i zachowanie i interakcje surowców. Oferowane przez nas urządzenia pozwalające na pomiar własności reologicznych, wielkości i kształtu cząstek, potencjału zeta czy masy cząsteczkowej, znajdują w tej branży szerokie zastosowanie i mogą pomóc:

  • Zapewnić jednolitość surowców
  • Szybko testować nowe formulacje
  • Zrozumieć i kontrolować gradację produktu
  • Przyspieszyć rozwój produktu
  • Przewidywać czas przydatności
  • Optymalizować proces granulacji i rozdrabniania
  • Usprawnić kontrolę jakości

Rodzina Mastersizer

Mierzone parametry:Wielkość cząstek
Zakres pomiarowy:10nm do 3500µm
Dozwolone próbki:Mokre i suche
Technika:Dyfrakcja laserowa
Przeznaczenie:Laboratorium

Wielkość cząstek

Rodzina OMNISEC / Viscotek

Mierzone parametry:Masa cząsteczkowa, wielkość i struktura makromolekuł
Dozwolone próbki:Polimery, proteiny, biopolimery
Temperatura pomiaru:Otoczenia do 160°C

wielkość makromolekuł

Rodzina Zetasizer

Mierzone parametry:Wielkość cząstek, potencjał zeta, masa cząsteczkowa
Zakres pomiarowy:0,0003µm - 10µm
Dozwolone próbki:Mokre
Technika:DLS, ELS, SLS

wielkość makromolekułWielkość cząstek

Kinexus+

Mierzone parametry:Własności reologiczne
Moment obrotowy:0,05nNm to 250mNm
Temperatura pomiaru:-40°C to 200°C