Masa cząsteczkowa

Jest istotnym parametrem charakteryzującym właściwości białek i polimerów. Pomiar oraz kontrola jego wartości, mogą okazać się kluczowe dla zapewnienia odpowiedniej jakości wytwarzanych produktów oraz pozwalają badać szereg własności w różnych aplikacjach jak:

  • Wytrzymałość i twardość tworzyw sztucznych i innych syntetycznych polimerów
  • Degradację i szybkość uwalniania z polimerowych nośników leków
  • Zachowanie polisacharydowych dodatków do żywności
  • Moc i jakość wypełniaczy i lubrykantów  w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
  • Skuteczność i stan agregacji białek i biofarmaceutyków

Podstawową techniką pozwalającą na pomiar masy cząsteczkowej polimeru lub białka jest chromatografia żelowa (filtracja żelowa) z wykorzystaniem detektorów rozpraszających światło.

Do innych technik zaliczamy również FFF (Field Flow Fractionation) – jako nowoczesną alternatywę dla GPC oraz SLS (Static Light Scattering).

Precyzyjny pomiar i kontrola masy cząsteczkowej polimerów i białek wymagany jest w wielu branżach i pozwala zapewnić wysoką jakość wytwarzanych produktów.
Rodzina Zetasizer

Rodzina Zetasizer

Mierzone parametry: Wielkość cząstek, stężenie cząstek, potencjał zeta, masa cząsteczkowa
Zakres pomiarowy: 0,3nm - 15µm
Dozwolone próbki: Mokre
Technika: DLS, ELS, SLS, MADLS
AF2000 Multiflow

AF2000 Multiflow

Zakres pomiarowy: Polimery: 104 - 109 Da, Nanocząstki: 1nm - 10µm
Zakres temperatur: 5°C - 220°C
Technika: FFF (przepływ krzyżowy)