Masa cząsteczkowa

Masa cząsteczkowa jest istotnym parametrem charakteryzującym właściwości białek i polimerów. Pomiar oraz kontrola jego wartości, mogą okazać się kluczowe dla zapewnienia odpowiedniej jakości wytwarzanych produktów oraz pozwalają badać szereg własności w różnych aplikacjach jak:

 

  • Wytrzymałość i twardość tworzyw sztucznych i innych syntetycznych polimerów
  • Degradację i szybkość uwalniania z polimerowych nośników leków
  • Zachowanie polisacharydowych dodatków do żywności
  • Moc i jakość wypełniaczy i lubrykantów  w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
  • Skuteczność i stan agregacji białek i biofarmaceutyków

 

Podstawową techniką pozwalającą na pomiar masy cząsteczkowej jest chromatografia żelowa z wykorzystaniem detektorów rozpraszających światło.


Rodzina OMNISEC / Viscotek

Mierzone parametry:Masa cząsteczkowa, wielkość i struktura makromolekuł
Dozwolone próbki:Polimery, proteiny, biopolimery
Temperatura pomiaru:Otoczenia do 160°C

wielkość makromolekuł

Rodzina Zetasizer

Mierzone parametry:Wielkość cząstek, potencjał zeta, masa cząsteczkowa
Zakres pomiarowy:0,0003µm - 10µm
Dozwolone próbki:Mokre
Technika:DLS, ELS, SLS

wielkość makromolekułWielkość cząstek