Masa cząsteczkowa jest istotnym parametrem charakteryzującym właściwości białek i polimerów. Pomiar oraz kontrola jego wartości, mogą okazać się kluczowe dla zapewnienia odpowiedniej jakości wytwarzanych produktów oraz pozwalają badać szereg własności w różnych aplikacjach jak:
- Wytrzymałość i twardość tworzyw sztucznych i innych syntetycznych polimerów
- Degradację i szybkość uwalniania z polimerowych nośników leków
- Zachowanie polisacharydowych dodatków do żywności
- Moc i jakość wypełniaczy i lubrykantów w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym
- Skuteczność i stan agregacji białek i biofarmaceutyków
Podstawową techniką pozwalającą na pomiar masy cząsteczkowej polimeru lub białka jest chromatografia żelowa (filtracja żelowa) z wykorzystaniem detektorów rozpraszających światło. Do innych technik zaliczamy również FFF (Field Flow Fractionation) – jako nowoczesną alternatywę dla GPC oraz SLS (Static Light Scattering).
Precyzyjny pomiar i kontrola masy cząsteczkowej polimerów i białek wymagany jest w wielu branżach i pozwala zapewnić wysoką jakość wytwarzanych produktów.
Mierzone parametry: | Masa cząsteczkowa, wielkość i struktura makromolekuł |
Dozwolone próbki: | Polimery, proteiny, biopolimery |
Temperatura pomiaru: | do 60°C |
Mierzone parametry: | Wielkość cząstek, potencjał zeta, masa cząsteczkowa |
Zakres pomiarowy: | 0,0003µm - 10µm |
Dozwolone próbki: | Mokre |
Technika: | DLS, ELS, SLS, MADLS |
Zakres pomiarowy: Polimery | 104 - 109 Da |
Zakres pomiarowy: Nanocząstki | 1nm - 10µm |
Zakres temperatur: | 5°C - 220°C |
Technika: | FFF (przepływ krzyżowy) |