Białka, makromolekuły

Do pełnej charakteryzacji białek i makromolekuł możemy wykorzystać szereg analizatorów. Poniżej wypunktowano przykładowe z nich:

  • Chromatografy żelowe – umożliwia separację cząstek i dzięki wykorzystaniu szeregu detektorów – określenie stopnia zagregowania, rozkładu masy cząsteczkowej, a także konformacji cząsteczek.
  • Analizatory FFF – pełnią podobną funkcję jak chromatografy żelowe. Dzięki zastosowaniu bardziej zaawansowanych rozwiązań technicznych doskonale sprawdzają się w charakteryzacji układów niecałkowicie rozpuszczalnych, a także nanocząstkach innych niż polimerowe.
  • Mikrokalorymetry – pozwalają wyznaczyć temperaturę topnienia białek (różnicowe kalorymetry skaningowe), a także rodzaj i charakter wiązania (izotermiczne kalorymetry miareczkowe).
  • Zetametry – wykorzystują techniki: DLS (pomiar wielkości cząstek białek i makromolekuł) oraz ELS (określenie stabilności dyspersji, skłonności do agregacji).
  • Sondy Ramana – pozwalają na pełną kontrolę procesu produkcyjnego biofarmaceutyków.
Rodzina Zetasizer

Rodzina Zetasizer

Mierzone parametry: Wielkość cząstek, stężenie cząstek, potencjał zeta, masa cząsteczkowa
Zakres pomiarowy: 0,3nm - 15µm
Dozwolone próbki: Mokre
Technika: DLS, ELS, SLS, MADLS
Rodzina MicroCal

Rodzina MicroCal

Mierzone parametry: Mikrokalorymetria, analiza bez konieczności znakowania
Zakres temperatur: -10°C - 130°C
Wydajność: Od 2 do 50 na 24h
Technika: Skaningowa kalorymetria różnicowa (DSC), Izotermiczna kalorymetria miareczkowa (ITC)
Chirascan

Chirascan

Mierzone parametry:

Analiza strukturalna: struktura drugo- i trzeciorzędowa
Stabilność: termiczna i chemiczna

Zakres temperatur: 20 - 90°C
Wydajność: Skan spektrum dalekiego UV – 1:40 min
AF2000 Multiflow

AF2000 Multiflow

Zakres pomiarowy: Polimery: 104 - 109 Da, Nanocząstki: 1nm - 10µm
Zakres temperatur: 5°C - 220°C
Technika: FFF (przepływ krzyżowy)