Do pełnej charakteryzacji białek i makromolekuł możemy wykorzystać szereg analizatorów. Poniżej wypunktowano przykładowe z nich:
- Chromatografy żelowe – umożliwia separację cząstek i dzięki wykorzystaniu szeregu detektorów – określenie stopnia zagregowania, rozkładu masy cząsteczkowej, a także konformacji cząsteczek.
- Analizatory FFF – pełnią podobną funkcję jak chromatografy żelowe. Dzięki zastosowaniu bardziej zaawansowanych rozwiązań technicznych doskonale sprawdzają się w charakteryzacji układów niecałkowicie rozpuszczalnych, a także nanocząstkach innych niż polimerowe.
- Mikrokalorymetry – pozwalają wyznaczyć temperaturę topnienia białek (różnicowe kalorymetry skaningowe), a także rodzaj i charakter wiązania (izotermiczne kalorymetry miareczkowe).
- Zetametry – wykorzystują techniki: DLS (pomiar wielkości cząstek białek i makromolekuł) oraz ELS (określenie stabilności dyspersji, skłonności do agregacji).
- Sondy Ramana – pozwalają na pełną kontrolę procesu produkcyjnego biofarmaceutyków.